ایرانگردی
مراسم اختتامیه دومین دوره از جشنواره خاتم برگزار شد و برترینها معرفی شدند.
به گزارش آیفیلم، مراسم اختتامیه دومین دوره از جشنواره خاتم در سالن غدیر مرکز آفرینشهای هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد و برترینها معرفی شدند.
مهدی فیروزان، علیاکبر اشعری، مصطفی رحماندوست، محمدرضا سنگری، مجید قیصری و حجتالاسلاموالمسلمین محمدجواد حاج علی اکبری از جمله حاضران در سالن غدیر بنیاد آفرینشهای هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بودند.
بر اساس این گزارش، هیأت داوران از مجموع 30 اثر راه یافته به مرحله نهایی، 15 اثر برگزیده را بدین شرح معرفی مینماید:
الف) بخش کودک و نوجوان:
تقدیر از: داستان «نگین هستی» اثر سرکار خانم معصومه کریمی در بخش نوجوان
رتبه اول بخش کودک به داستان«سه مسافر عجیب» اثر سرکار خانم طاهره ایبد به دلیل نگاهی لطیف و انسانی به پیامبر مکرم اسلام(ص) در قالب روایتی جذاب و خواندنی
رتبه اول بخش نوجوان به اثر داستانی «یک لبخند بی انتها» نوشته جناب آقای محمدعلی رکنی به دلیل نگاه شاعرانه به داستان،نثری روان و پخته به دور از بیانی مستقیم و شعاری ، در این داستانها روایات دینی و تاریخی در قالب داستانهایی محکم، روان و تاثیرگذار عرضه شده است.
هیات داوران از اعلام اثر داستانی به عنوان رتبه دوم و سوم در بخش کودک و نوجوان، به دلیل عدم همخوانی متن داستان با مستندات تاریخی و ساختار داستانی مناسب معذور است. امیدواریم در جشنوارههای بعدی شاهد داستانهایی قویتر و نگاهی نوتر در این عرصه باشیم.
ب) در بخش بزرگسال: داستانهای تقدیری بدون ترتیب اولویت:
این آثار به دلیل نگاه نو، ساختار داستانی مناسب، سوژهای قابل توجه، زبان داستانی و نثری روان، از سوی هیأت داوران شایسته تقدیر شناخته شدهاند:
1ـ داستان «این جنگ لعنتی» اثر سرکارخانم مریم صفری
2ـ داستان «ابراهیمی دیگر» اثر سرکار خانم فاطمه دانشور جلیل
3ـ داستان «قلابهای مهربانی» اثر جناب آقای محمد آیتی گازار
4ـ داستان «بازگشت» اثر سرکار خانم عاطفه اردیانی
5ـ داستان «رستگاری اجباری» اثر جناب آقای علی آرمین
رتبههای بالاتر:
رتبه پنجم به داستان «من محمد را دوست دارم» نوشته سرکار خانم رقیه کریمی به دلیل پیوندمیان دیروز امروز و اندیشه و سیرت پیامبر در ستیز با خشونت و قساوت و تحول شخصیت یک داعشی در مرور سیرت و سلوک پیامبر
رتبه چهارم به داستان«مرد چهلم» نوشته جناب آقای سید علی اکبر میرجعفری بهدلیل بهرهگیری هنرمندانه و داستانی از لیلة المبیت و امانتداری به عنوان یکی از ابعاد رفتاری و نقشی پیامبر و امیرالمومنین (ع)
رتبه سوم به داستان «داستان مباهله» نوشته سرکار خانم زهرا عباسی بهدلیل گره خوردگی موضوع مباهله -رخداد عصر پیامبر (ص)- با امروزیسازی مباهله در پاسداست حرمت و حریم دیگران و پرداخت هنرمندانه و داستانی این موضوع.
رتبه دوم به داستان «نخلها سرشان را بالا گرفتند» نوشته سرکار خانم مریم منوچهری به پاس گرهزدن هنرمندانه امروز با دیروز عصر پیامبر و بهرهگیری از فیلم «محمد رسول الله (ص)» برای نسل امروز
رتبه اول به داستان «رد نامنظمی روی برفها» نوشته جناب آقای محمدعلی رکنی به پاس ستیز با خرافهها و اندیشههای جاهلی و پرداخت هنرمندانه نقش هدایتی روحانیت در رویارویی با خرافهها به عنوان رهبران جامعه پس از پیامبر (ص).
هیات داوران جایزه ویژه خود را به داستان «راستی نگفتی بردن میکلانژ بونارتی چطور بود» نوشته جناب آقای یاسین حجازی تقدیم میکند
هیات داوران جایزه ویژه خود را دربخش فارسیزبانان به داستان «پای بت بامیان» نوشته سرکار خانم سمیه کابلی تقدیم میکند
در ادامه بیانیه هیأت داوران دومین دوره جشنواره خاتم منتشر میشود:
نوشتن از پیامبر رحمت، زیبا و ستودنی است. پیامبری که لطف بیپایان خداوند برای جهانیان است. او که با دلی باصفا، زیباییهای اخلاقیاش را به منصه ظهور درآورد و مقام انسان کامل را به تجلی نشست.
بررسی داستانهای ارسالی از سوی نویسندگان جشنواره خاتم، توفیقی لذتآفرین برای هیأت داوران بود. لحظاتی شیرین که با خوانش هر داستان، عطر خوش محمدی فضای دل و جان را آکند. داستانها علیرغم پیشبینی هیأت علمی و برگزارکنندگان جشنواره از حد نصاب مقبولیت بالاتر بودند، ادبیت و معنویت در برخی داستانها بههم آمیخته، تابلو-داستانهای زیبایی به زیور نقش آراسته شدهاند. داستانهایی در خور و قابل اعتنا که بیاغراق تحسین هیأت داوران را با خود به همراه داشته است.
عنوان جشنواره، «داستان کوتاه خاتم»، توجه هیأت داوران را به دو نکتهی اساسی معطوف داشته است. نکاتی همسو و همطراز که داستانبودن آثار از یک سو، و مرتبط بودن آنها با حکمت معنوی، سیره، گفتار و تاریخ زندگی پیامبر راضروری میداند. بر این اساس، از نظر هیأت داوران هم ساختار داستانی مدنظر بوده، هم نسبت آن با موضوع مورد نظر که ویژگی بارز آثار این دوره است.برخی از آثار علیرغم نسبتی که با مضمون داشتند، به دلیل بیبهرگی یا کمبهرگی از ساختارداستانی لازم، از راه یافتن به رتبههای بالا بازماندند. همچنین آثاری که از ساختار مناسب بهره داشتند، اما از نسبت لازم با موضوع بری بودهاند، امکان صعود نیافتهاند. لذا آنچه در پی میآید، نتیجه ارزیابیها و بررسیهایی است که با توجه به دو اصل پیشین، پس از طرح در شورای هیأت علمی جشنواره برگزیده شدهاند.
هیأت داوران لازم میداند از تکتک نویسندگان ارجمندی که در این فراخوان شرکت نموده، آثارشان مایه برکت و وسعت این گردهمایی شده، سپاسگزاری نماید و اجر و توجه ویژه حضرتش را برای آن گرامیان آرزو کند.
هیأت داوران ذکر چند نکته را درباره آثار بررسی شده ضروری میداند:
1ـ توجه به مستندات تاریخی و استفاده از منابع معتبر برای داستاننویسان ضروری است. اکتفا به شنیدهها و مشهودات و یا مراجعه به کتب دسته چندم و نامعتبر، گاه به داستانها لطمه جدی وارد میسازد.
2ـ مشاوره و همفکری با کارشناسان حوزه دین و تاریخ اسلام میتواند برای نویسندگان بسیار مفید باشد. هیأت داوران با داستانهایی مواجه شدند که در صورت اعمال اصلاحات ویرایشی تاریخی به آثاری موفق و مقبول بدل میشدند.
3ـ دربازنویسی رویدادها و اتفاقات تاریخی، نویسندگان باید به شرایط و نیازهای جامعه امروز، سلائق و ذهنیت مخاطب توجه بیشتری داشته باشند. گاهی برخی منقولات، وَلو به فرض صحت، چندان با باورها و سلائق مخاطب سازگار نیست و به دافعه میانجامد.
4ـ توجه به جاری ساختن زندگی پیامبر بعنوان الگو در زندگی امروز، در قالب داستانهایی معاصر بسیار ضروری است و خوشبختانه در این دوره شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه بودهایم.
5ـ سیره و زندگی حضرت رسول(ص) مملو از روایات و حوادث بیشمار است. موضوعات پرداخت شده در داستانها محدود و گاه تکراری است. به نظر میآید این گنج بیپایان مستعد کاوش و جستار بیشتری است و همت عالیتری برای یافتن این گوهرها لازم به نظر میرسد.
6ـ نگاه تاریخی به موضوع پیامبر اکرم(ص) اگر چه لازم و ضروری است، اما به نظر میرسد وجه ادبیت ادبیات ایجاب میکند که با نگاهی ژرفتر به وجه وجودی و حِکمی رسول خاتم و رابطه ایشان با خداوند و انسانها پرداخت و انتظار ظهور داستانهایی قویتر را داشت.
هیأت داوران امیدوار است درجشنوارههای بعد، به داستان و داستانهایی دست یابد که هرکدام قدرتمندانهتر از دیگری،سطح ادبی جشنواره را بالاتر برده، زمینهای برای ظهور و بروز ادبیات قدسی را فراهم آورد. بیشک، آن روز به یاری دم محمدیاش ، دیر نخواهد بود. ان شاء الله
هیأت داوران دومین دوره جشنواره خاتم :زهرا زواریان- مصطفی رحماندوست- محمدرضا سنگری- مجید قیصری
ه خ / ح ی